Waarom een Kinderopvangraad?

Kwalitatieve en bereikbare kinderopvang: het is een voorwaarde voor goed functioneren van onze moderne maatschappij. Nu én in de toekomst. Om de juiste keuzes te kunnen maken in het belang van kinderen en hun ouders is een eenduidig, onafhankelijk en krachtig geluid over kinderopvang onmisbaar. Precies daar is het, waar de Kinderopvangraad een aanvulling is binnen én buiten de sector. De Kinderopvangraad is van waarde met onafhankelijk advies over kinderopvang en verwante onderwerpen.

Wat gaat de Kinderopvangraad doen?

Vanuit onze unieke, onafhankelijke positie richten wij ons op erkenning, herkenning en borging van de waarde van kinderopvang. De Kinderopvangraad heeft waarde door het bieden van een onafhankelijk, gespecialiseerd geluid over kinderopvang en daaraan gelieerde thema’s. Op die manier dragen wij bij aan de slagkracht van de sector, en daarmee aan het gezamenlijke streven om kwalitatief hoogstaande en voor iedereen bereikbare kinderopvang te realiseren voor kinderen van 0 tot 13 jaar. De Kinderopvangraad adviseert voor deze doelgroep -gevraagd en ongevraagd- de regering, het parlement, de Rijksoverheid, gemeenten en andere relevante partijen over het beleid ten aanzien van kinderopvang.

Wat zijn de uitgangspunten van de Raad?

De Raad streeft naar kwalitatief hoogstaande kinderopvang voor alle kinderen en opereert vanuit de volgende uitgangspunten:

  • een voor ieder kind van 0 tot 13 jaar bereikbaar en betaalbaar aanbod van kinderopvang;
  • een aanbod van hoge kwaliteit;
  • met een belangrijke rol voor kinderen, werknemers en ouders.

Het manifest Veranker de unieke expertise van de kinderopvang (2019) en het Kinderopvangakkoord (2023) vormen het uitgangspunt van de Kinderopvangraad. Beide stukken hebben een breed draagvlak in de sector.

Is de Raad onafhankelijk?

Wil de Raad invloed hebben binnen en buiten de sector dan moet de onafhankelijkheid gegarandeerd zijn. Onafhankelijkheid ten opzichte van de overheid en ten opzichte van de branche en sectororganisaties. De Raad is zo vormgegeven dat die inhoudelijke onafhankelijkheid geborgd is.

Hoe ziet die structuur eruit?

Er zijn twee gremia: een stichting met een stichtingsbestuur en de Kinderopvangraad. De bestuursleden zorgen ervoor dat de Raad zijn werk kan doen.

Wat doet het bestuur?

Het bestuur van de stichting is verantwoordelijk voor het faciliteren van de Raad. De bestuursleden zorgen voor de financiering van de Raad en voor de financiële verantwoording. Het bestuur vervult de formele rol van werkgever/opdrachtgever van de medewerkers/opdrachtnemers die de Raad nodig heeft. Daarbij stuurt het bestuur niet inhoudelijk aan. De bestuursleden zijn Bertus Koot, Jaco Donselaar, Serv Vinders en Gjalt Jellesma. Zij zijn op persoonlijke titel lid van het stichtingsbestuur.

Hoe wordt de Raad samengesteld?

De Kinderopvangraad wordt voorgezeten door Peter van Lieshout. De leden van de Kinderopvangraad zijn lid op persoonlijke titel en werken zonder last of ruggenspraak. De leden brengen drie soorten achtergronden mee: een wetenschappelijke achtergrond, een brede maatschappelijke betrokkenheid en/of een achtergrond in de praktijk van de kinderopvang. Alle leden van de Raad hebben een visie op de maatschappelijke positie waarin de kinderopvang zich bevindt of zou moeten bevinden.

Wat is de relatie tussen het bestuur en de Kinderopvangraad?

Een afvaardiging van de Raad en het bestuur zullen regelmatig overleggen over de voortgang van de werkzaamheden en over de uitwerking in de praktijk. De Raad legt geen verantwoording af aan het bestuur over de inhoud van de adviezen.

Hoe is de financiering geregeld?

De Kinderopvangraad wordt gedurende de eerste twee jaar gefinancierd door de organisaties waar de eerste bestuursleden bestuurder van zijn: BOinK, Kind & Co Ludens en Wij zijn JONG. Het bestuur gaat op zoek naar structurele financiering. De statuten zorgen ervoor dat de onafhankelijkheid gegarandeerd is en blijft.

Wat is de Raad niet?

De Kinderopvangraad is geen belangenorganisatie en voert geen lobby namens partijen als werkgevers, werknemers of ouders. De Raad begeeft zich niet op het werkterrein van reeds bestaande expertisecentra: daar werkt de Raad zoveel mogelijk mee samen. De Raad staat los van de kwaliteitscode die onlangs is gepubliceerd, maar zoekt daar wel verbinding mee. De Kinderopvangraad is geen formele door de Rijksoverheid ingestelde adviesraad met bijbehorende rechten en plichten, zoals de Onderwijsraad dat wel is.