Vandaag werd het eerste advies van de Kinderopvangraad aangeboden aan Sander Verbaan, directeur Kinderopvang en Stan Kaatee, Directeur-generaal Werk, beiden werkzaam bij het ministerie van SZW. Met dit advies wil de Kinderopvangraad een inhoudelijke en richtinggevende bijdrage leveren aan de verdere uitwerking van de kabinetsplannen.

De Kinderopvangraad werkt drie uitgangspunten uit waar de kinderopvang in Nederland aan zou moeten voldoen. Kinderopvang moet bereikbaar zijn voor alle kinderen, moet van hoge kwaliteit zijn natuurlijk moeten we zorgen voor een goede uitvoering én voor een verantwoorde groei. Peter van Lieshout: “Het nieuwe stelsel moet zo ingericht zijn dat de hoge kwaliteit gegarandeerd blijft en dat de kinderopvang echt betaalbaar is voor alle ouders, ook voor ouders met de laagste inkomens. De uitvoering moet zorgvuldig, ouders moeten weer vertrouwen krijgen.”

De Kinderopvangraad is in april 2024 opgericht en is een onafhankelijk, breed samengesteld, adviesorgaan met wortels in de praktijk, de wetenschap en het beleid. Van Lieshout: “Met dit eerste advies sluiten we aan bij ons doel: erkenning, herkenning en borging van de waarde van kinderopvang van hoge kwaliteit voor álle kinderen. We hopen er met dit advies aan bij te dragen dat kinderopvang daadwerkelijk een springplank naar een betere toekomst kan zijn voor zowel ouders en kinderen als voor onze maatschappij van nu en straks.”

Lees hier eerste advies van de Kinderopvangraad.

 

Kinderopvang: Een springplank naar een beter toekomst